VanEck: A Solana felülmúlhatja az Ethereumot sebességben és költséghatékonyságban

Kriptomagazin solana
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

2024. szeptember 25-én megjelent VanEck jelentés szerint a Solana (SOL) árfolyama elérheti a 330 dollárt, és akár az Ethereum (ETH) jelenlegi piaci kapitalizációjának 50%-ára is nőhet. A Solana emelkedését elsősorban a hálózat kiemelkedő sebessége és tranzakciófeldolgozási képességei hajtják.

cryptoallstars banner

A jelentés kiemelte, hogy a SOL áteresztőképessége – amely több ezer tranzakciót képes kezelni másodpercenként (TPS) – 3000%-kal magasabb, mint az Ethereumé. Továbbá a Solana napi aktív felhasználóinak száma 1300%-kal nagyobb, mint az Ethereumé, miközben a tranzakciós díjak a Solana hálózatán közel 5 millió százalékkal olcsóbbak.

solana compass tranzakciok
Forrás: Solana Compass

A Solana előnye a sebesség és a költséghatékonyság terén jelentős versenyelőnyt biztosít az Ethereumhoz képest, különösen a fizetések és az átutalások esetében – állították a jelentés szerzői. A stabilcoinok különösen fontos tényezőként kerültek említésre a decentralizált pénzügyi tevékenységek kapcsán, mivel ezek ki tudják használni a Solana fejlettebb feldolgozási metrikáit, ezáltal költségmegtakarítást biztosítva a felhasználók számára.

A jelentés szerint a kiskereskedelmi befektetők lassan kezdenek ráébredni arra, hogy a Solana kihívást jelenthet az Ethereum számára, mint okosszerződés-platform. Ugyanakkor a szerzők értetlenkedésüknek adtak hangot, hogy az intézményi befektetők miért nem fedezték még fel a Solana előnyeit.

Ez is érdekelhet: Top Solana projektek, amelyeket érdemes ismerni

A jelentés elmélete szerint az intézményi befektetők vonakodása talán abból fakadhat, hogy nehéz számukra áttérni olyan „kék chip” eszközökről, mint az ETH, és befektetni egy sokkal fiatalabb projektbe, mint a SOL.

Az Ethereum árfolyam visszaesése

2024 szeptemberének elején a VanEck egy másik jelentésben részletezte az Ethereum gyenge árfolyamának okait. Az elemzés szerint az Ethereum árfolyamának visszaesését elsősorban az Ethereum layer-2 hálózatok értékkivonása okozta.

Az Ethereum layer-2 skálázási megoldások robbanásszerű növekedése a 2024 márciusában végrehajtott Dencun frissítés nyomán következett be, amely drasztikusan csökkentette az Ethereum layer-2 hálózatok tranzakciós díjait.

ethereum gas dijak
Fotó: Token Terminal

Az ezeknek a második rétegű projekteknek a gyors növekedése, valamint a tranzakciós díjak jelentős csökkenése azt eredményezte, hogy az Ethereum layer-1 bevételei 2024 márciusa óta 99%-kal zuhantak. Ennek ellenére az Ethereum hálózati díjai 2024 szeptemberének második felében részben helyreálltak.

A VanEck jelentés külön kiemelte a felhasználók gyorsabb layer-1 hálózatokra, például a Solanára és a Sui-ra (SUI) történő átállását, amely szintén hozzájárult az Ethereum árfolyamának és tranzakciós bevételeinek csökkenéséhez. Az Ethereumnak még mindig van előnye azáltal, hogy elsőként jelent meg a piacon, de ez az előny gyorsan erodálódik.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index