Spanyolországra ismét rászállt a kriptotél

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Egy olyan lépésben, amelynek Európa-szerte lehetnek hullámzó hatásai, Spanyolország szigorítja a kriptoellenőrzést és lefoglalja a digitális eszközöket adótartozás miatt. A María Jesús Montero által vezetett pénzügyminisztérium olyan jogalkotási reformok élére állt, amelyek a Spanyol Adóhivatalnak nagyobb hatásköröket biztosítanak a kriptobirtokok azonosítására és lefoglalására a kintlévőséggel rendelkező adófizetők kriptobirtokai esetében.

megadice banner 970 x 250

Ez egy február 1-jei rendeletet követ, amely kibővíti az adóinformációkat az államkincstárnak jelenteni köteles szervezetek körét, beleértve a bankokat, takarékpénztárakat, sőt az elektronikuspénz-intézményeket is.

Az intézkedések Spanyolország proaktív megközelítései közé tartoznak a digitális eszközpiac szabályozására az Európai Unió kriptoeszközök piacáról szóló rendelet (MiCA) keretrendszerét megelőzően, amely 2025 decemberében lép teljes körűen hatályba.

A szigorítás legfontosabb rendelkezései

A kriptopénzre vonatkozó javasolt szigorítás Spanyolországban több kulcsfontosságú rendelkezést tartalmaz, amelyek célja a kormányzat azon képességének megerősítése, hogy szabályozza és beszedje az adókat a digitális eszközök területén.

A jogszabályi változások egyik fő szempontja az adóhivatal hatáskörének kiterjesztése, amely felhatalmazza az adóhivatalt arra, hogy közvetlenül azonosítsa és lefoglalja a lejárt tartozással rendelkező adófizetőkhöz kapcsolódó eszközöket.

Emellett a február 1-jei rendelet kiszélesíti azon szervezetek körét, amelyek kötelesek az adóval kapcsolatos adatokat jelenteni az államkincstárnak. Ez már nemcsak a bankokat, takarékpénztárakat és hitelszövetkezeteket foglalja magában, hanem az elektronikuspénz-intézményeket is. Ez a kibővített lista potenciálisan szélesebb keretet biztosít a digitális valuta tranzakciók nyomon követéséhez.

A külföldi platformokon kriptovalutát birtokló spanyol lakosok 2024. március végéig kötelesek bevallást tenni az adóhatóságnak. Ez a 2024. január 1-jén kezdeményezett bevallási időszak megköveteli a magánszemélyektől és a társaságoktól, hogy 2023. december 31-én közzétegyék a külföldön lévő kriptobirtoklásuk értékét.

Bár minden külföldi kriptobirtoklással rendelkező spanyol lakosnak nyilatkoznia kell, a vagyonadó szempontjából csak az 50 000 eurót (kb. 54 000 USD) meghaladó értékűeket kell bevallaniuk.

Azok a magánszemélyek, akik a kriptót saját maguk által, tőzsdei platformokon kívül, saját tárcákban tartják, a szokásos vagyonadó-nyomtatványon keresztül kötelesek bejelenteni azokat. Ezek az intézkedések együttesen azt célozzák, hogy szilárdabb szabályozási keretet hozzanak létre a kriptopénz tranzakciók és birtoklások számára Spanyolországban.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Spanyolország a kriptoreguláció élvonalában

Spanyolország proaktív hozzáállása a kriptorendszer szabályozásához az országot az Európai Unión belüli élvonalba pozícionálja. Nevezetesen, az ország saját kriptoregulációs keretrendszerét hajtja végre a 2025 végén életbe lépő uniós szintű MiCA keretrendszer előtt. Ez a megelőző megközelítés hangsúlyozza Spanyolország elkötelezettségét az egyértelmű szabályozás kialakítása mellett a kriptotérben.

Továbbá a spanyol adóhatóságok 2023-ban több mint 325 000 figyelmeztetést adtak ki azoknak a lakosoknak, akik nem jelentették be kriptobirtoklásaikat, ami jelentős növekedést jelent a 2022-ben kiadott 150 000 figyelmeztetéshez képest. Ez rávilágít arra, hogy a kormány egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kriptoadó területén belüli megfelelés biztosítására.

Kihívások és megfontolások

Bár Spanyolország kriptovaluták szabályozására és megadóztatására irányuló erőfeszítései figyelemre méltóak, néhány potenciális kihívás továbbra is fennáll. A változások gyors végrehajtása szabályozási akadályokat jelenthet, amelyek gondos kalibrálást igényelnek a hatékonyság biztosítása és a nem kívánt következmények minimalizálása érdekében.

Emellett az ilyen tárcákhoz kapcsolódó eredendő anonimitás miatt nehézségekbe ütközhet a tőzsdei platformokon kívül tartott, saját letétbe helyezett kriptoeszközök pontos nyomon követése és lefoglalása.

Globális következmények

Spanyolország lépése precedensként szolgálhat más országok számára, amelyek a kriptovaluták nyomon követésére és megadóztatására vonatkozó kereteket kívánnak létrehozni. Mivel a globális kriptopiac folyamatosan fejlődik, Spanyolország proaktív megközelítése értékes betekintést nyújt a politikai döntéshozók számára világszerte, akik e dinamikus eszközosztály szabályozásának bonyolultságát igyekeznek kezelni.

Forrás

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index