Összeesküvés a világ 9 legnagyobb bankja körül

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A világ kilenc legnagyobb bankja egy hosszú ideje húzódó peren kívüli megállapodást köt, amely szerintük egy 465,9 billió dolláros piac manipulálásával vádolja őket.

99bitcoin-tokens

A befektetők ügyvédei előzetes jóváhagyásra nyújtottak be egy 46 millió dolláros készpénzes egyezséget a JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, NatWest és UBS ellen, hogy véget vessenek egy nyolc éve tartó trösztellenes pernek.

Mivel vádolják a bankokat?

A Chicagói Közoktatási Tanárok Nyugdíjalapját, a Los Angeles megyei Alkalmazottak Nyugdíjszövetségét és más intézményi befektetőket képviselő ügyvédek szerint a bankok évek óta összeesküdtek annak érdekében, hogy a kamatláb swap piacot ineffektív és elavult állapotban tartsák, hogy minél több díjat szedhessenek be.

A kamatláb swapok lehetővé teszik, hogy két fél meghatározott időre kamatpénzáramlásokat cseréljen egymással.

kamatlab swap osszeeskuves

A felperesek szerint a kamatláb swap piac egyértelműen készen áll az elektronikus tőzsdéken történő gyors és hatékony kereskedésre, de az alperes bankok mindent megtettek annak érdekében, hogy az csak egy elavult, over-the-counter (OTC) piacon létezzen, amit ők uralnak.

„Azáltal, hogy megakadályozták a tőzsdék belépését az IRS piacra, a Dealer Defendants rákényszerítették a befektetőket, hogy egy átláthatatlan és ineffektív OTC piacon kereskedjenek velük, ami lehetővé teszi, hogy a Dealer Defendants évről évre milliárd dolláros magasabb díjakat és költségeket szedjenek be az ügy osztályának tagjaitól.

A Dealer Defendants ezt a profitközpontot úgy tartották fenn, hogy összeesküdtek minden potenciális piacbelépő elnyomására, amely a versenyt és átláthatóságot hozhatta volna az IRS piacra. Legalább 2007 óta, ahogy az a keresetben részletezve van, a Dealer Defendants közösen fenyegettek, bojkottáltak, kényszerítettek és egyéb módon eltávolítottak minden olyan entitást vagy gyakorlatot, amely tőzsdei kereskedést hozhatott volna a befektetők számára az IRS piacon.”

Az ügyvédek szerint ironikus módon a bankok saját maguk egy elektronikus tőzsdeszerű platformot használnak az instrumentumok kereskedésére, de a befektetőket és a nyilvánosságot kizárták annak használatából.

Az IRS piacot ineffektív állapotban és ellenőrzésük alatt tartva a felperesek szerint az alperes bankok „hatalmas profitot” szereztek az évek során.

Ha Paul Oetken amerikai kerületi bíró jóváhagyja, minden bank 46 millió dollárral zárja le a pert – bár mindegyik bank tagadta a jogsértést.

2022-ben a Credit Suisse, amely azóta összeomlott és az UBS része lett, 25 millió dollárt fizetett a saját ügyének rendezésére.

Forrás

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index