Az HBO felfedte ki a Bitcoin megalkotója, ám ő mindent tagad

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az HBO új dokumentumfilmje, a „Money Electric: The Bitcoin Mystery” komoly vitákat robbantott ki azzal az állítással, hogy Peter Todd, a Bitcoin egyik kiemelkedő fejlesztője lehet a titokzatos Satoshi Nakamoto. A film elmélete megosztotta a kriptovaluta közösséget, és heves reakciókat váltott ki, ám Todd határozottan visszautasítja a feltételezést, „nevetségesnek” nevezve azt, és minden kapcsolatot tagad Satoshival.

ByBit spot banner

Todd tagad

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotójának álneve, azóta tartja izgalomban a kriptovilágot, amióta 2008-ban megjelent a Bitcoin alapító dokumentuma, az ún. „whitepaper”. A dokumentumfilm azt sugallja, hogy Todd tevékenysége a korai Bitcoin közösségben, valamint számos véletlenszerű egybeesés akár Satoshi személyével is összekapcsolhatná őt. A film többek között egymást átfedő időpontokat és bizonyos fóruminterakciókat is említ, amelyek arra utalhatnak, hogy Todd folytatta volna a beszélgetéseket Satoshi néven. Todd azonban ezt határozottan elutasítja, és az elméletet spekulatívnak és megalapozatlannak nevezi.

“Nem én vagyok Satoshi”

A dokumentumfilmben Todd kijelenti: „Nem én vagyok Satoshi”, és az elméletet humorosnak és alaptalannak tartja. Ennek ellenére a film számos körülményi bizonyítékot mutat be, amelyek tovább táplálják a vitákat. A filmben egy konkrét csevegési naplót is bemutatnak, amelyben Todd magát a „hogyan áldozd fel a Bitcoinjaidat” szakértőjének nevezi, amelyet a dokumentumfilm készítői gyanús jelként értelmeznek. Azonban a kritikusok szerint ezek az értelmezések tévesek és nem nyújtanak megalapozott bizonyítékot.

A film Todd hátterét és a Bitcoin területén elért eredményeit is részletezi, beleértve az OpenTimestamps projektet és a Zcash nevű, adatvédelmet előtérbe helyező kezdeményezéseit. Azonban a Bitcoin rejtélyes megalkotójával való kapcsolatot sokan megkérdőjelezik a közösségen belül, mivel Todd viszonylag alacsony profilú szereplő volt a Bitcoin korai időszakában. A szkeptikusok rámutatnak, hogy Todd csak 2010-ben csatlakozott a Bitcoin vitákhoz, jóval az alapító dokumentum megjelenése után.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Nincs konkrét bizonyíték

A film különösen az időbeli egybeeséseket hangsúlyozza. Nakamoto fórumokról való eltűnése egybeesik Todd befolyásának növekedésével, ami további kérdéseket vet fel, amelyeket a dokumentumfilm nyitva hagy. Ennek ellenére a film nem tud konkrét bizonyítékot felmutatni, és Todd folyamatos tagadása csak tovább erősíti a szkepticizmust.

A szélesebb kriptoközösség egyelőre nem győződött meg a dokumentumfilm állításairól. Arthur Breitman, a Tezos társalapítója, rámutatott arra, hogy Nakamoto anonimitása nemcsak a személyes biztonság szempontjából volt fontos, hanem a Bitcoin sikerét is szolgálta. Mivel az alkotó a háttérben maradt, a technológia nem egyetlen személyhez kötődött, így megőrizte függetlenségét és integritását.

Összességében, bár az HBO filmje újra felkeltette az érdeklődést a Satoshi Nakamoto rejtély iránt, nem változtatott azon az általános vélekedésen, hogy a Bitcoin megalkotójának kiléte ismeretlen kell, hogy maradjon – ahogyan azt Nakamoto valószínűleg eredetileg is tervezte. Egyelőre tehát a dokumentumfilm több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

3Commas 2