Aktiválták a Dencun frissítést az Ethereumon

Kriptomagazin ethereum fork
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A régóta várt Dencun frissítés aktiválódott az Ethereum mainnet-en szerdán körülbelül 9:55-kor.

shiba shootout banner

A skálázhatóságra összpontosító frissítés, a Dencun az EIP-4844 vagy Proto-Danksharding funkcióval rendelkezik, amely egy dedikált adatcsatornát hoz létre az Ethereumon a layer-2 adatok számára, drámaian csökkentve a tranzakciós díjakat a rollupoknál.

De ez még nem minden. A Dencun összesen 9 Ethereum Improvement Proposals (EIP) csomagot szállít, amivel az Ethereum Core Developer Calls koordinátora, Tim Beiko szerint ez a legnagyobb hard fork a szállított fejlesztések számát tekintve, az eseményt megünneplő Ethereum Foundation livestreamjén.

A Dencun után a legtöbb rollup és a felhasználóik akár órákon és napokon belül látni fogják az előnyöket, mivel az adatblobok elérhetősége az Ethereumon – amelyet az EIP-4844 vezetett be – 5-10x-szeresére csökkenti a tranzakciós díjakat.

Drasztikusan csökkenhetnek a hálózati díjak

Hannes Graah, a Zeal kriptotárca építője szerint elsősorban ez a felhasználók számára jelentkező valós előny hajtja a frissítés iránti várakozást.

“A Dencun frissítés közelebb visz minket egy olyan jövőhöz, ahol a díjak csak utólagos szempontok, nem pedig üzletbontó tényezők” – mondta Graah a Blockworksnek. “Ahogy általában nem aggódunk a hagyományos belföldi banki átutalások költségei miatt, úgy a Web3 felhasználóknak is képesnek kell lenniük tranzakciókra anélkül, hogy aggódnának a díjak miatt.”

Aki Balogh, a DLC.Link társalapítója és vezérigazgatója az EIP-4844-et a 2010-es évek “NoSQL mozgalmához” hasonlítja, amely a MongoDB-hez hasonló fejlesztések révén megszüntette a strukturált SQL-adatokra vonatkozó korlátozásokat.

“A fejlesztőknek nagy mennyiségű (30 nap után törölt) ideiglenes adathalmazok adása lehetőséget biztosít számukra az innovációra, miközben nem növeli a hálózat terhelését” – mondta Balogh a Blockworksnek, megszüntetve ezzel az Ethereum egyik fő szűk keresztmetszetét. “A Mongo hatásához hasonlóan ez a javaslat is segíti majd az innovációt, ahogy a dAppok és láncok új módokat találnak az ideiglenes tárhelyek használatára” – mondta.

A Web2 skálázásával ellentétben ez az új adattárolási csatorna az Ethereum számára nem áldozza fel a decentralizációt, jegyzi meg Philippe Schommers, a Gnosis infrastruktúra vezetője, amely már hétfőn bevezette a Dencun-t.

“Amikor a blokklánc skálázhatósági megoldásain dolgozunk, vannak olyan döntések, amelyeket a fejlesztőknek meg kell hozniuk, hogy a decentralizációt helyezzék előtérbe” – mondta Schommers a Blockworksnek. “Ha megnézzük a Web2 infrastruktúrát, könnyen belátható, hogyan lehet centralizált skálázhatóságot megvalósítani, de mi nem ezt az utat próbáljuk követni”.

Lucas Henning, a Suku technológiai vezetője szerint még korai a dolog, és a fejlesztést “kevésbé csillogónak”, de az Ethereum “nagy ambíciójának” részének nevezte.

“A Dencun egy darabja a kirakósnak, amely egy kicsit közelebb visz minket egy nagyobb léptékű, teljesen decentralizált hálózat kiépítéséhez” – mondta Henning.

Mások még lelkesebbek. “Ez az a pillanat, amire vártunk” – mondta Eli Ben-Sasson, a StarkWare elnöke. “A mai nap a dapp-for-everything kultúra születési dátumaként fog bevonulni a történelembe.”

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index