A Londoni Értéktőzsde májusban elindítja a Bitcoin ETN kereskedést

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Londoni Értéktőzsde bejelentette, hogy 2024. április 8-tól kezdve elfogadja a Bitcoin kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett kötvények (Bitcoin Crypto Exchange-Traded Notes (ETN) bevezetésére vonatkozó kérelmeket. Ez a döntés a tőzsde korábbi, március 11-i közleményét követi, amelyben jelezték, hogy az év második negyedévében engedélyezni kívánja a kripto ETN-ek kereskedését.

shiba shootout banner

Mi az a Bitcoin Crypto Exchange-Traded Notes?

A Bitcoin Crypto Exchange-Traded Notes (ETN) egy olyan pénzügyi eszköz, amely lehetővé teszi az befektetők számára, hogy közvetve befektessenek a Bitcoinba anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a digitális valutát. Az ETN-ek olyan adósságpapírok, amelyek követik a Bitcoin árfolyamának mozgását, és tőzsdén kereskednek, hasonlóan az részvényekhez vagy az exchange-traded funds (ETF) eszközökhöz.

Amikor valaki Bitcoin ETN-be fektet be, nem vásárolja meg magát a Bitcoint, hanem egy olyan pénzügyi eszközt vásárol, amelynek értéke a Bitcoin piaci árfolyamának változásait követi. Ez lehetővé teszi az befektetők számára, hogy spekuláljanak a Bitcoin árfolyamának változásaira anélkül, hogy foglalkozniuk kellene a digitális valuták tárolásával vagy kezelésével kapcsolatos kihívásokkal.

A Bitcoin ETN-ek egyik előnye, hogy egyszerűsítik a Bitcoinba való befektetést azok számára, akik nem akarnak közvetlenül részt venni a kriptovaluta-piacokon, vagy nem rendelkeznek a szükséges technikai ismeretekkel. Emellett mivel tőzsdén kereskednek, a befektetők könnyen hozzáférhetnek és kereskedhetnek velük, mint más tőzsdén kereskedett termékekkel.

Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a Bitcoin ETN-ek nyújthatnak egy bizonyos szintű expozíciót a Bitcoin árfolyammozgásainak, nem nyújtanak közvetlen tulajdont a Bitcoinban, és így nem rendelkeznek néhány olyan előnnyel, amelyet a közvetlen Bitcoin birtoklás jelenthet. Továbbá, mint minden befektetés, a Bitcoin ETN-ek is magukban hordozzák a veszteség kockázatát, különösen egy olyan volatilis piac esetében, mint a kriptovalutáké.

Az alaptájékoztatók Financial Conduct Authority (FCA) általi jóváhagyásától függően a tőzsde 2024. május 28-án, kedden tervezi megkezdeni ezen ETN-ek kereskedését. Ennek a lépésnek az a célja, hogy az első kereskedési napon a lehető legnagyobb kibocsátói részvételt biztosítsa, és a kibocsátóknak elegendő időt hagyjon a dokumentáció elkészítésére és a szabályozási követelmények teljesítésére.

“Úgy döntöttünk, hogy a kripto ETN-ek piacát 2024. május 28-án indítjuk el, hogy a lehető legtöbb kibocsátó jelen lehessen a piacon az első kereskedési napon” – áll a közleményben. “Az időpont kiválasztásakor figyelembe vettük, hogy biztosítani kell, hogy a kibocsátók megfeleljenek a Crypto ETN adatlapban részletezett figyelembe vételi követelményeknek, és ami fontos, ez időt biztosít azoknak a kibocsátóknak is, akik az indulás napján tervezik az értékpapírok bevezetését, hogy elkészítsék a Crypto ETN program létrehozásához szükséges dokumentációt, amelyhez az FCA által jóváhagyandó alaptájékoztatóra lesz szükség.”.

Az értékpapírok május 28-i főpiaci bevezetésében érdekelt kibocsátóknak április 15-ig kell benyújtaniuk a tőzsdére a szükséges információkat. Ez magába foglalja annak részleteit, hogy a kibocsátó és/vagy az ETN hogyan fog megfelelni a kripto ETN adatlapban felvázolt követelményeknek, valamint az alaptájékoztató tervezetét, amely kiemeli a vonatkozó közzétételeket.

Azok a kibocsátók azonban, amelyek nem teljesítik a meghatározott követelményeket, április 15-e után nyújtják be kérelmüket, vagy amelyek alaptájékoztatóját az FCA 2024. május 22-én délig nem hagyta jóvá, nem vehetnek részt a kereskedés első napján.

Mi a különbség a Bitcoin ETN és a Bitcoin ETF között?

A Bitcoin Exchange-Traded Notes (ETN) és a Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF) közötti fő különbségek a kibocsátásuk módjában, a mögöttes vagyonkezelésükben és a befektetői kockázatokban rejlenek. Mindkettő lehetővé teszi a befektetők számára, hogy részt vegyenek a Bitcoin piaci mozgásaiban, anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a digitális valutát, de eltérő módon működnek.

Bitcoin ETN (Exchange-Traded Notes)

  • Adósságpapírok: Az ETN-ek adósságpapírok, amelyek egy adott időszakon belül a mögöttes eszköz, ebben az esetben a Bitcoin árfolyamának teljesítményét ígérik visszaadni. Az ETN kibocsátója vállalja az ígéretet, hogy a termék lejárati idején visszafizeti a tőkét a teljesítménytől függő hozammal együtt.
  • Kibocsátói kockázat: Mivel az ETN-ek adósságpapírok, fennáll a kibocsátó csődjének kockázata. Ha a kibocsátó pénzügyi nehézségekbe ütközik, az befolyásolhatja az ETN értékét, és veszteséget okozhat a befektetőknek.

Bitcoin ETF (Exchange-Traded Funds)

  • Tőzsdén kereskedett alapok: A Bitcoin ETF-ek olyan alapok, amelyek a tőzsdén kereskednek, és közvetlenül Bitcoinba vagy más kriptovalutákba fektetnek be. Céljuk, hogy kövessék a Bitcoin ármozgását, lehetővé téve a befektetők számára, hogy részesedjenek a Bitcoin árának emelkedéséből vagy csökkenéséből anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a valutát.
  • Kisebb kibocsátói kockázat: Mivel az ETF-ek valódi eszközökön, például Bitcoinon alapulnak, kevésbé vannak kitéve a kibocsátói kockázatnak. Az ETF-ek esetében a befektetői kockázat inkább a mögöttes eszközök piaci árának volatilitásához kapcsolódik.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index