A KuCoin alapítóit pénzmosással vádolják az Egyesült Államokban

Kriptomagazin kucoin alapitok per
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Jelentős fejlemény történt a mai nap azzal, hogy az Egyesült Államokban a szövetségi ügyészek a KuCoin kripto tőzsdét és két alapítóját a pénzmosás elleni törvények megsértésével vádolják.

shiba shootout banner

Az alapítók a DOJ vádjaival néznek szembe

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) vádiratot hozott nyilvánosságra a KuCoin és alapítói, Chun Gan (más néven “Michael”) és Ke Tang (más néven “Eric”) ellen, mivel állítólag részt vettek egy engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetésére irányuló összeesküvésben és a banktitoktartási törvény megsértésére irányuló összeesküvésben.

A vádiratban azzal vádolják őket, hogy “szándékosan” elmulasztották a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását célzó hatékony pénzmosás elleni program fenntartását.

Damian Williams, az Egyesült Államok New York déli körzetének ügyésze szerint a KuCoin szándékosan eltitkolta, hogy a felhasználók jelentős része a platformján kereskedik, és állítólag kihasználva az amerikai ügyfélkörét, a világ egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéjévé vált.

Az alperesek azonban állítólag nem tartották be az amerikai törvényeket, beleértve az alapvető AML-szabályokat, lehetővé téve, hogy a KuCoin “tiltott pénzmosás központjaként” működjön. A vádirat szerint a KuCoin több mint 5 milliárd dollárnyi gyanús és bűncselekményből származó pénzt kapott és több mint 4 milliárd dollárt küldött.

A vizsgálat továbbá azt állítja, hogy a KuCoin, amelyet 2017 szeptemberében alapított Chun Gan és Ke Tang, aktívan üzletet kért amerikai ügyfelektől az azonnali és határidős kereskedési platformjain keresztül.

Növekedése ellenére – több mint 30 millió ügyféllel és jelentős napi kereskedési volumennel – a DOJ azt állítja, hogy a KuCoin megkerülte a pénzátutalási vállalkozások számára előírt AML-kötelezettségeket, beleértve az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Pénzügyi Bűnüldözési Hálózatánál (FinCEN) és az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) történő regisztrációt.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

A KuCoin-t az AML és KYC követelmények kijátszásával vádolják

A vádirat szerint a KuCoin, Gan és Tang tisztában volt AML-kötelezettségeivel, de szándékosan figyelmen kívül hagyta azokat. A DOJ vizsgálatai szerint 2023 júliusáig a KuCoin nem rendelkezett ügyfél-azonosítási követelményekkel, és csak azután vezetett be egy megkésett KYC (know-your-customer) programot, hogy értesítették a szövetségi vizsgálatról.

Az ügyészség azonban azt állítja, hogy ez a program kizárólag az új ügyfelekre vonatkozott, így több millió meglévő ügyfelet – köztük jelentős számban az Egyesült Államokban – nem ellenőriztek.

A vádirat azzal is vádolja Gan-t, Tang-et és a KuCoin-t, hogy “aktívan” eltitkolták az amerikai ügyfelek létezését, hogy megpróbálják kijátszani az AML és KYC követelményeket. A DOJ közleményében azt állította, hogy a KuCoin megakadályozta amerikai ügyfeleit abban, hogy a számla regisztrációs folyamat során ilyenként azonosítsák magukat.

Ha elítélik, Gan és Tang, mindketten kínai állampolgárok, a Bank Secrecy Act megsértésére irányuló összeesküvés és az engedély nélküli pénzátutalási tevékenység működtetésére irányuló összeesküvés vádjai miatt egyenként legfeljebb öt év börtönbüntetésre számíthatnak.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index