A Coinbase elemzői szerint a Bitcoin nagyot mehet idén

bitcoin 00001
Fotó: Kanchanara on Unsplash
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Coinbase kripto tőzsde elemzői szerint 2024 második negyedévében jelentősen pozitív teljesítményt nyújthat a Bitcoin és az egész kriptopiac. A Bitcoin folytatja a piaci fellendülését, az elmúlt héten 3,31%-kal erősödött, és 43 000 dollár felett kereskedik.

99bitcoin-tokens

A Bitcoinra nehezedő lefelé irányuló nyomás alábbhagy, a makrotényezők játékba jönnek

A Coinbase pénteki jelentésében a kripto tőzsde elemzői megjegyezték, hogy a Bitcoinra gyakorolt lefelé irányuló nyomást kiváltó piaci tényezők fokozatosan megszűnnek. Ezt az állítást alátámasztja a GBTC felszámolásainak befejezése a csődbe ment FTX tőzsde által, valamint egyes kripto entitások csődből való kilábalása, ami a Bitcoin piac dinamikájának változását jelzi.

Az elemzők emellett kiemelték a spot Bitcoin ETF-piac stabil teljesítményét is az elmúlt héten, amelynek a napi nettó beáramlása átlagosan 200 millió dollár és napi kereskedési volumene 1,35 milliárd dollár volt. A következő hetekben azonban a Coinbase piaci szakértői azt jósolják, hogy a makrogazdasági tényezők nagyobb befolyást fognak szerezni a kriptopiacon.

Az elemzők különösen az amerikai Federal Reserve azon döntésére hivatkoztak, hogy a mennyiségi szigorítás (QT) visszafogásáról szóló mérlegelést a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) következő, márciusi ülésére halasztják. E fejlemény alapján előrejelzésük szerint május 1-jén kezdődik az enyhítési ciklus, amely jellemzően olyan intézkedésekkel jár, mint a kamatlábak csökkentése a hitelek olcsóbbá tétele és a gazdasági aktivitás ösztönzése érdekében. Emellett arra számítanak, hogy a Fed júniusra megkezdi a mérlegcsökkentés leállítását az amerikai gazdaság további támogatása érdekében.

Érdekes módon úgy vélik, hogy a Fed megfontolhatja, hogy a mérlegcsökkentés befejezését a kamatcsökkentéssel egy időben hajtsa végre. A választások évében a döntéshozók által végrehajtott “anodyne” politika alapján a Coinbase elemzői azt jósolják, hogy az amerikai csúcsbank 100 bázisponttal (bps) – 25 bázisponttal többel, mint a Fed jövőbeli kamatlábakra vonatkozó várakozása – csökkenti a kamatokat, ami 1%-os kamatcsökkentésnek felel meg.

Általában a kamatlábak csökkentése pozitív előjel a digitális eszközök ökoszisztémája számára, mivel lehetővé teszi a befektetők számára, hogy alacsony hitelfelvételi díjakat fizessenek, és így több forrást halmozzanak fel, hogy kockázatos eszközökbe, például kriptotovalutákba fektethessenek. A fent felsorolt több tényező alapján, kombinálva az “idioszinkratikus” tényezőkkel, mint például a Bitcoin feleződése, a Coinbase elemzői azt jósolják, hogy a Bitcoin más tokenekkel együtt kedvező portfólió-kiegészítésként fog szolgálni 2024 második negyedévében.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Bitcoin árfolyam áttekintés

bitcoin feb3 arfolyam
Forrás: Coingecko

A cikk írásakor a Bitcoin 43 096 dolláron kereskedik a Coingecko adatai alapján, az elmúlt napon 0,20%-os erősödéssel. Eközben az eszköz napi kereskedési volumene 15,45%-kal csökkent, és 16,78 milliárd dollárt ér. A BTC 844,85 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával továbbra is a világ legnagyobb kriptopénzének számít.

A Coinbase szerint a Solana lehet a következő nagy nyertes

A Jupiter, a Solana vezető decentralizált tőzsdeaggregátor airdropja január 31-én megtörtént, ami az eddigi egyik legnagyobb airdrop volt. Ez a Solana ökoszisztéma régóta működő protokolljainak folytatását jelenti, amelyen tokeneket indítanak (pl. Pyth 2023 novemberében és Jito decemberben), miután a 2H23 során az ökoszisztéma iránti megújult figyelem az ökoszisztémára irányult.

Ez a tendencia még legalább néhány hónapig folytatódni fog, mivel számos más, magasan jegyzett Solana-projekt még mindig token nélkül maradt. Még további három, hasonló méretű Jupiter airdrop-fordulót fognak kiadni. A Coinbase úgy véli, hogy ezek a token bevezetések egy megújult Solana ökoszisztéma alapját képezik, és a Solanába érkező stablecoin beáramlások növekvő ütemével (13,7%-os növekedés az elmúlt héten 2,19B dollárra) kombinálva egyre vonzóbbá tehetik az ökoszisztémát azon fejlesztők számára, akik korábban esetleg aggódtak az onchain likviditás miatt.

A Jupiter airdropnak egy alábecsült, mégis fontos eredménye volt a “valós világbeli” stresszteszt, amelyet az airdrop jelentett a Solana blokklánc számára. Bár egyes csomópontok túlterhelődtek, ami több esetben is rossz felhasználói élményhez és tranzakciós időkiesésekhez vezetett, itt nem volt széleskörű blokklánc leállás.

A Solana gyorsan közeledik az első teljes évéhez, amikor nem volt leállás (az utolsó kiesés 2023. február 25-én volt), ami az ökoszisztéma jelentős fejlődését mutatja – különösen a korai történelméhez képest, amikor az összeomlások napokra leállították a láncot. A Solana nemrégiben, január 15-én megjelent 1.17-es főhálózati kiadása a validátorok számára szintén időszerű volt a csomópontok általános teljesítményének és stabilitásának javításában. A közelmúltban bejelentették a Solana Labs kiválását egy új jogi személy, az Anza Technologies számára, ami tovább növelheti a diverzifikációt és erősítheti a hálózat ellenálló képességét.

Mindezek mellett a megnövekedett airdrop-tevékenység a Solana teljesítményének néhány korlátját is feltárta. A túlterhelt csomópontok által okozott tranzakciós hibák egyértelmű mérőszámainak megszerzése egy ismert jelentési hiányosság, mivel az ilyen tranzakciókat nem rögzítik a láncon, és nem is tartózkodnak hosszú távon egy mempoolban, mint az Ethereum. Végső soron a végfelhasználó számára, különösen a nem műszaki szakemberek számára, nem sokat számít, hogy a tranzakciójuk az onchain végrehajtásában bekövetkezett visszafordulás, vagy a csomópontok közvetítési szakaszában bekövetkezett szivárgás vagy késedelem miatt sikertelen volt. Az ilyen infrastrukturális problémák körüli adatgyűjtés és eszközrendszer hiánya megnehezíti a replikálást, tesztelést és megoldást, ami hosszú távon eltérésekhez vezethet a megvalósult felhasználói tapasztalatok között a tisztán onchain tranzakciós statisztikákhoz képest.

Ezen túlmenően az átlagos elsőbbségi díj időnként több mint 100-szorosára emelkedett a kezdeti airdrop indítás során, 0,001 dollárról több mint 0,1 dollárra. Bár ez lényegesen kevesebb, mint a zsúfolt Ethereum megfelelője, rávilágít a Solana pszeudo-lokalizált díjpiacainak és az elsőbbségi díjmechanizmusának hiányosságaira, ahol a magas díjú tranzakcióknak csak valószínűségi garanciája van a blokkokba való bekerülésre. A díjmechanizmust jelenleg a Solana labs csapata átdolgozza, és az 1.18-as kiadásban (már áprilisban) láthatunk előzetes javításokat erre vonatkozóan, bár a végleges megoldási mechanizmusról még nem született döntés. Mégis, a díjak megugrása a láncon átmenetileg romló felhasználói élmény mellett rávilágít arra, hogy a skálázhatóság különböző megközelítései továbbra is fókuszban vannak és fontosak a térben.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index