Miért ragadt be az Ethereum 3900 dollár alá?

Kriptomagazin ethereum 3
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az Ether ára többször is 3 900 dollár fölé emelkedett az elmúlt hét napban, azonban nem tudta megtartani ezt a szintet. A piac várakozásai szerint az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) által jóváhagyott spot Ethereum tőzsdén kereskedett alap (ETF) lendületet adhatott volna az árfolyamnak, mivel az Ether nyeresége május 21-én, két nappal a döntés előtt történt.

wiener banner

Az Ethereum spot ETF jóváhagyása: nem minden alakult a vártak szerint

Az ETF-kereskedők még mindig várják az egyes alapok Form S-1 jóváhagyását. Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF elemzője szerint az Ethereum spot eszközök július 4-én kezdhetik meg a kereskedést, míg kollégája, James Seyffart megjegyezte, hogy a BlackRock május 29-én frissített S-1-es beadványa azt mutatja, hogy a kibocsátók és a SEC az Ethereum spot ETF-ek indítására törekednek.

Az elemzők azonban arra utalnak, hogy az ETH nyomás alá kerülhet, ha a Grayscale Ethereum Trust (ETHE) kifolyásokkal szembesül az ETF-vé történő átalakítást követő hetekben. Hasonló probléma merült fel a Grayscale Bitcoin alap (GBTC) esetében is a magas díjak miatt. Néhányan úgy vélik, hogy a Grayscale ETHE napi kifolyása meghaladhatja a 100 millió dollárt az első hetekben, ezzel ellensúlyozva vagy akár meghaladóan bármilyen új befektetői beáramlást.

Lényegében az Ether 3 900 dolláros ellenállásának áttörésének kudarca részben az ETF jóváhagyását megelőző rallynak köszönhető. Az a tény, hogy néhány befektető csalódott, hogy a hatékony kereskedés tovább tart, bizonytalanságot és negatív árhatást is eredményezett. Ez problémát jelenthet, mivel az Ether határidős nyitott érdeklődése május 28-án elérte a valaha volt legmagasabb szintet.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

16,8 milliárd dollárnyi Ether határidős szerződések felszámolási kockázatot jelentenek

A nyitott érdeklődés az ETH határidős szerződések teljes számát méri minden származékos tőzsdén, beleértve a Binance-t, a CME-t, az OKX-et és a Bybit-et.

Bár az ETH határidős szerződések vevői (long) és eladói (short) mindig kiegyenlítettek, a magasabb nominális érték növeli a felszámolás kockázatát. Például, ha a longok átlagosan 10x tőkeáttételt használnak, ezek a szerződések kényszerűen felszámolásra kerülnek, ha az Ether ára 10%-kal csökken.

eth futures

Hasonló ellenkező mozgás történhet, ha az Ether ára hirtelen 10%-kal emelkedik, és a shortok használnak túlzott tőkeáttételt. Ilyen esetekben a tőzsdék automatikusan vásárolják az ETH határidős szerződéseket, hogy megszüntessék a kockázatukat, és lezárják a megfelelő fedezeti letétek nélküli pozíciókat. Következésképpen az Ether határidős 16,8 milliárd dolláros nyitott érdeklődése kockázatot jelent a potenciális vevők számára, ami az ETH árát 3 900 dollár alatt tartja.

Versengő hálózatok megelőzték az Ethereum aktivitásnövekedését

Az Ethereum magas gázdíjai a siker jelei lehetnek, jelezve a blokktér iránti folyamatos keresletet. Azonban lehetőséget kínálnak a magas skálázhatóságra összpontosító versengő blokkláncok számára is. Az aktivitás egy része az Ethereum második rétegű megoldásaira vándorolt, de néhány felhasználó és projekt a BNB Chain-t, a Solanát vagy az Aptost választja.

dapps halozatok

Az Ethereum aktivitás csökkenése és a versenytársak előretörése

Az Ethereum napi aktív címeinek száma (122 350) 2%-kal csökkent május 30-án az előző naphoz képest. Hasonlóképpen, az Ethereum hálózaton végrehajtott össz volumen csekély 2%-kal növekedett ugyanebben az időszakban. Ez az adat azt mutatja, hogy az Ethereum erős alapjai, a sokféle DApp felhasználási eset és a különböző befektetői profilok ellenére is hajlam van az alternatív blokkláncok elfogadására.

Például a BNB Chain napi aktív címeinek száma (508 610) több mint négyszerese az Ethereuménak. Ezek a felhasználók az elmúlt hét napban több mint 3,5 milliárd dollárt tranzaktáltak a PancakeSwap-en, míg egyetlen DApp, a Move Stake, több mint 226 350 aktív címet gyűjtött ugyanebben az időszakban.

Összességében az Ethereum láncon belüli metrikái nem inspirálnak bizalmat, tovább korlátozva az Ether 3 900 dollár fölé való áttörésének lehetőségét a közeljövőben.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index