A HiperVerse egy 2 milliárd dolláros Ponzi-csalás volt

hypertech csalas
Forrás: SEC vádirat
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A HyperVerse egy közel 2 milliárd dolláros csaló kripto befektetési rendszer volt, amelynek élén egy hamis vezérigazgató állt – állítja az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és az esküdtszék egy perben és két vezetője elleni büntetőjogi vádiratban.

dogeverse banner

Az online befektetési vállalkozás, amely különböző márkaneveket viselt, többek között HyperFund, HyperCapital és HyperTech, állítólag 1,89 milliárd dollárt csalt ki a világ minden tájáról olyan emberektől, akiket a gyors meggazdagodás ígéretével vontak be. Az üzlet 2020 júniusa körül indult.

A SEC-per azt állítja, hogy Sam Lee, az Egyesült Arab Emírségekben élő ausztrál alapító és Brenda “Bitcoin Beutee” Chunga, az üzlet marylandi promótere ezzel a “piramisjátékkal és Ponzi-csalással” becsapta a befektetőket. Chunga beleegyezett a SEC vádjainak rendezésébe – közölte a hivatal.

A vezérigazgató egy műsorvezető volt

“A HyperFund még egy színészt is felfogadott, hogy a HyperVerse elindításakor az új vezérigazgatónak adja ki magát” – áll a SEC hétfőn benyújtott panaszában, amely részletezi, hogy a Steven Reece Lewis néven ismert vezető, aki beszédet mondott az indító rendezvényen, egy Thaiföldön élő televíziós műsorvezető volt.

“Látszólagos törvényes bevételi forrás nélkül a befektetők kifizetései új befektetői betétekkel történtek” – állítja a SEC a panaszban.

“Lee és Chunga a kriptoeszközök bányászatából származó nyereség csábításával vonzotta a befektetőket, de a HyperFund csak a befektetők zsebét bányászta” – mondta Gurbir Grewal, a SEC végrehajtási részlegének igazgatója egy nyilatkozatban.

A SEC szerint Chunga körülbelül 3,7 millió dollárt vett fel személyesen. A pénzt egy BMW-re, dizájner ruhákra, egy 1,2 millió dolláros marylandi otthonra és egy 1,1 millió dolláros dubaji lakásra költötte. Lee a panasz szerint 140 000 dollárt vitt el digitális pénzeszközökben egy általa irányított pénztárcába.

A marylandi kerületi bíróságon január 25-én kelt vádiratban Lee-t és Cungát összeesküvéssel vádolták meg, amelynek célja a adócsalás elkövetése volt.

A SEC azzal is vádolta őket, hogy be nem jegyzett értékpapírokat kínáltak, és követelte, hogy adják vissza a jogtalanul szerzett nyereséget. Amennyiben a bíróság elfogadja az alkut, Chunga beleegyezett a vádak rendezésébe, elfogadva bizonyos tevékenységektől való eltiltást és a bíróság által meghatározott pénzbírságot.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index