A biztonsági incidens 8 millió dolláros veszteséghez vezetett a Bittensor TAO projektjében

Kriptomagazin hacker
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Bittensor decentralizált AI projektje, a TAO, leállította blokklánc hálózatának működését egy jelentős biztonsági rés következtében, amely több felhasználó pénztárcáját is érintette. Az on-chain elemző, ZachXBT jelentette, hogy a lopások valószínűleg kiszivárgott privát kulcsok miatt következtek be. Körülbelül 8 millió dollár értékű TAO tokent, ami hozzávetőlegesen 32 000 tokent jelent, loptak el, aminek következtében a token értéke több mint 15%-kal esett vissza, 281 dollárról 230 dollárra.

ByBit spot banner

Hálózati leállás és vizsgálat

Az első rendellenes tranzakciókat ZachXBT észlelte, aki azt javasolta, hogy a rés a privát kulcsok kiszivárgásával lehet összefüggésben. Válaszul a Bittensor közösség Discord adminisztrátora bejelentette, hogy minden tranzakciót leállítottak, hogy megelőzzék a további jogosulatlan tevékenységeket, miközben folyik a vizsgálat.

bittensor tao csalas
Forrás: X

Az utolsó rögzített blokk a Bittensor Explorerén körülbelül három órával a hálózat leállása előtt történt. Jacob Robert Steeves, a Bittensor Network társalapítója elismerte a biztonsági rést. Az adminisztrátor a Discordon azt nyilatkozta: „Vizsgáljuk, hogy mi tűnik a Bittensor pénztárcák elleni támadásnak az elmúlt 3 órában: […] Minden lánc leállítva további értesítésig.”

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Piaci hatás

Az incidens után a TAO token ára szabad zuhanásba kezdett, mint ahogy a legtöbb kriptovaluta esetében is szokott történni ilyen helyzetekben. A Taostats szerint 24 órán belül a token értéke majdnem 15%-kal csökkent, ami hatalmas csapást mért a piacra. Az Opentensor Alapítvány, a Bittensor protokoll mögött álló vállalat, még nem adott ki közleményt a hackelésről.

bittensor dao jul3
Fotó: TradingView

Az ilyen incidensek különösen károsak az iparágra nézve, mivel csökkentik a bizalmat az egyébként ígéretes, de még fiatal kriptovaluták területén. A blokklánc projektek elosztott és szétszórt természete miatt nagyon sebezhetőek a támadásokkal szemben, különösen a kompromittált privát kulcsok használatával. Ez a TAO esetében is nyilvánvaló, ahol nemcsak nagy összegű pénz veszett el, hanem a közösség is pánikba esett, ami azt mutatja, hogy milyen könnyen meginoghat a bizalom a digitális valutákban.

Javasolt biztonsági intézkedések

Ezeket a kockázatokat el kell kerülni, ezért szükséges a blokklánc projektek védelmére irányuló intézkedések kidolgozása. A legfontosabb tevékenységek közé tartozik a fiókok évenkénti ellenőrzése, a privát kulcsok biztonságos megőrzése és a fenyegetésekre való gyors reagálás képessége a felhasználók vagyonának védelme érdekében. Továbbá, a felhasználók tudatosságának növelése a helyes viselkedésről, amely megakadályozza a kulcsok kiszivárgását, szintén segíthet minimalizálni a kockázatot. Ebben az esetben a tranzakciók azonnali leállítása helyes lépés volt a további csalárd tranzakciók elkerülése érdekében, és megmutatja a biztonsági problémák kezelésének fontosságát.

Miközben a Bittensor fejlesztői próbálják megoldani a támadáshoz vezető problémát és kijavítani a hibát, a közösség tagjai továbbra is várják a további információkat arról, hogyan lehet a hálózatot stabil állapotba visszaállítani. Az esemény következményei valószínűleg változásokat fognak eredményezni a decentralizált projektek biztonsági intézkedéseiben és a felhasználók bizalmában. Ez egyértelmű jelzés arra, hogy a modern világ még mindig jelentős kihívásokkal néz szembe a blokklánc megoldások védelmében, és folyamatos munkát igényel a blokklánc rendszerek biztonságának javítása érdekében.

Következtetés

KM freebitcoin 970 x 250

A TAO biztonsági incidens rávilágít a megerősített biztonsági intézkedések kritikus fontosságára a kripto térben. Bár a pénzügyi veszteségek jelentősek, a bizalomra és a piaci stabilitásra gyakorolt hatás ugyanolyan mélyreható. Előretekintve, a blokklánc projekteknek prioritásként kell kezelniük a biztonságot a felhasználók védelme és a decentralizált rendszerekbe vetett bizalom megőrzése érdekében.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index