43 millió dolláros csalást kapcsolt le az FBI

Kriptomagazin fbi
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az FBI letartóztatott egy new yorki lakost, aki legalább 43 millió dollárt csalt ki a befektetőktől egy többéves Ponzi-rendszer keretében. Ez egy las vegasi vendéglátóipari vállalkozást és kriptokereskedelmet is magában foglalt.

dogeverse banner

Május 1-jén Damian Williams, az Egyesült Államok New York déli körzetének ügyésze és James Smith, az FBI new yorki területi irodájának felelős igazgatóhelyettese Idin Dalpour ellen vádat emeltek csaló tevékenységgel, amely egy las vegasi vendéglátóipari vállalkozás és egy kriptopénz-kereskedelmi vállalkozás megtévesztő befektetési lehetőségeit foglalta magában.

Dalpour állítólag jelentős hozamok ígéretével csábította a gyanútlan befektetőket, ami nem volt más, mint egy nagyszabású Ponzi-rendszer álcája.

Csaló megoldások

Az FBI vádiratában felvázolt ítéletek szerint Dalpour egy általa irányított szervezeten keresztül toborzott befektetéseket, hamisan bemutatva érdekeltségeit a vendéglátóiparban és a kriptovaluta-ágazatban.

A kriptopénz-kereskedelmi rendszer részeként azt állította, hogy kriptót vásárolt nagybani áron, és nyereséggel adta el a kisbefektetőknek.

A befektetőket a 42%-os éves hozam kilátásával csábította, amihez a befektetések biztonságáról szóló biztosítékokat is mellékelték az állítólagos biztosítási és letéti megállapodások révén.

Dalpour állítólag szerződéseket, hamisított bankszámlakivonatokat és fiktív e-mail levelezést hamisított, hogy a befektetőkkel elhitesse a vállalkozások életképességét.

Az FBI szerint a befektetői pénzeket ehelyett a korábbi befektetők hozamainak teljesítésére, személyes kiadások finanszírozására – beleértve a mértéktelen szerencsejáték-veszteségeket – és Dalpour gyermekei magániskolai tandíjának fedezésére használták fel.

James Smith, az FBI igazgatóhelyettese így nyilatkozott:

“A mai letartóztatás jól mutatja az FBI elkötelezettségét a gazdasági igazságosság fenntartása és annak biztosítása iránt, hogy egy személy tettei ne menjenek mások kárára.”

Dalpour rendszerének felgöngyölítésére akkor került sor, amikor az áldozatok egy csoportja 2023 novemberében szembesítette őt. Dalpour ekkor vallomást tett, és elismerte tetteinek súlyosságát, kijelentve: “[m]inden, ami már megvan, az megvan, most már börtönbe zárhatnak. Most rögtön”.

Ez egyike a több, kriptoval kapcsolatos, piramisjátékkal kapcsolatos letartóztatásnak, amelyet az amerikai hatóságok az elmúlt évben végeztek.

Március 15-én az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) lefülelt egy 300 millió dolláros piramisjátékot a CryptoFX nevű kriptokereskedési platform álcája alatt, amely az Egyesült Államokban és két külföldi országban élő latin közösségből származó kripto befektetőket célzott meg.

Néhány nappal később, március 18-án egy New York-i esküdtszék elítélt két személyt, akik a mára összeomlott IcomTech nevű hamis kriptobányászati és kereskedési rendszer promótereiként működtek.

Legutóbb, április 4-én Irina Dilkinska, a több milliárd dolláros OneCoin csalási rendszer jogi és megfelelőségi vezetője négy év börtönbüntetést kapott, miután elismerte, hogy több millió dollár tisztára mosásában játszott szerepet.

Mi az a Ponzi-rendszer?

A Ponzi-rendszer egy befektetési csalás fajtája, amelyet Charles Ponzi után neveztek el, aki az 1920-as években hírhedten alkalmazta ezt a módszert. A Ponzi-rendszer lényege, hogy az új befektetők pénzéből fizetik ki a korábbi befektetők hozamát. Az ígért hozamok rendszerint rendkívül magasak, ami vonzóvá teszi a rendszert az új befektetők számára.

A rendszer fenntarthatósága azonban teljes mértékben az új befektetők beáramlásától függ. Amint ez a beáramlás lelassul vagy megáll, a rendszer összeomlik, mivel nincs elegendő bevétele a korábbi befektetők kifizetéséhez. Ebben az esetben a később csatlakozó befektetők gyakran elveszítik befektetett tőkéjüket, mivel a rendszerben nincs valóságos, értéket termelő tevékenység; csupán az új befektetők pénzét használják fel.

A Ponzi-rendszert gyakran összekeverik a piramisjátékkal, ami szintén hasonló módon működik, de a piramisjátékban általában valamilyen termék értékesítése vagy szolgáltatás nyújtása is szerepet játszik, bár ez is gyakran csak álca a pénzátadások leplezésére.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index