110 milliós csalás a Mango Markets ellen

mango markets
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Avraham “Avi” Eisenberg állítólag 110 millió dolláros csalást követett el a Solanás decentralizált tőzsdén, a Mango Markets-en.

dogeverse banner

Tian Huang, az Egyesült Államok helyettes ügyésze a manhattani szövetségi bíróságon tartott nyitóbeszédében azt mondta, hogy Eisenberg 2022. október 11-i akciója csalásnak és piaci manipulációnak minősül – olvasható az Inner City Press X április 9-i bejegyzésében.

“Tekintsük meg ezt az átverést. Egy személy elad egy hamis gyémántgyűrűt, értéktelen műanyagot. A szélhámos eltűnik és elszalad. Ez az eset ennek egy modern csavarja. Ez az ember, Avraham Eisenberg? Elfutott. 20 perc alatt 1000%-kal felhajtotta a kriptovaluta árát. Meggyőzte a Mango Marketset, hogy sokat birtokol, és átverte a Mango Marketset” – mondta Huang.

“Több mint 110 millió dollárnyi kriptopénzt vett kölcsön” – folytatta. “Valójában nem is kölcsönkérte, hanem ellopta. Elszökött a kriptoval.”

Eisenberg már régóta visszautasította azt az állítást, hogy kihasználta a Mango Marketset, és azt mondta, hogy “rendkívül nyereséges kereskedési stratégiát működtetett“, és hogy a tettei “legális nyílt piaci akciók” voltak.

A bíróságon az ügyvédje, Sanford Talkin elutasította az állításokat, és kifejtette, hogy Eisenberg 13 millió dollárt kockáztatott a saját pénzéből, és az egészet elveszíthette volna, ha a kereskedés nem sikerül.

“E kereskedési stratégia során bármelyik pillanatban mindent elveszíthetett volna. Ez nem volt egy biztos fogadás, és nem volt egy titkos fogadás. A fogadást, amit megtett, bárki láthatta” – mondta Talkin.

A Mango Markets kihasználása a nyilvánosság előtt történt, és a blokklánc tranzakciók nyilvános jellege azt jelentette, hogy bárki átvehette volna a kereskedés másik oldalát – tette hozzá.

“Ha a partnerei látták volna, és úgy döntöttek volna, akkor ellene kereskedhettek volna” – állította Talkin. “Sikeres kereskedést hajtott végre”.

2022 októberében Eisenberg felduzzasztotta a platform natív tokenjének, az MNGO-nak az értékét az USD Coinhoz képest.

Ezután egy sor hitelt vett fel a felduzzasztott MNGO árfolyam ellenében, ami a Mango Markets kincstárát mintegy 110 millió dollár értékű különböző kriptovalutákból merítette ki.

Napokkal később, október 15-én a Mango Markets megerősítette, hogy 67 millió dollárnyi különböző kriptoeszköz visszatért. Eisenberg az X-en nyilvánosan bevallotta a kriptotőzsdén végrehajtott tetteit, mondván, hogy szerinte azok legálisak voltak és a platform okosszerződései által engedélyezettek.

Annak ellenére, hogy a pénzeszközök egy része visszakerült, a Mango Markets mögött álló csapat beperelte Eisenberget 47 millió dolláros kártérítésre és kamatokra.

A kriptoügyvéd mérlegeli a következményeket

Az Eisenberg ügyében hozott végső döntés fontosabb lehet a kriptoipar jövője szempontjából, mint a Sam Bankman-Fried elleni büntetőper – mondta Gabriel Shapiro kriptoügyvéd egy április 9-i X bejegyzésben.

Shapiro, a Delphi Labs általános jogásza azt mondta, hogy “rendben van” a kormány vádjával, miszerint Eisenberg piaci manipulációt követett el, de vitatta az Eisenberg követelményei körüli konkrétumokat.

“A problémás állítás Avi ellen az, hogy megszegett valamilyen kölcsönszerződést, amelyet a protokoll használata implikált – ez abszurd [és] nem így működik a DeFi” – írta Shapiro.

“Képzeld el, hogy likvidálnak az Aave-en, de a hálózat túlterhelt volt, a biztosítékod ára túlságosan leesett, és így a protokoll rossz tartozást kapott – azt akarod, hogy az AaveDAO beperelhessen téged a tartozás behajtása érdekében?”.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index