Van egy ország, ahol adómentesek a kripto tranzakciók

Kriptomagazin egyesult arab emiratusok
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az Egyesült Arab Emírségek Szövetségi Adóhatósága (FTA) átdolgozta a 2017-es 8. számú szövetségi rendelet-végrehajtási rendeletét, amely szabályozza az ÁFA-t (hozzáadott érték adót) – írja a Cryptopolitan.

shiba shootout banner

A változások, amelyek 2024. november 15-én lépnek hatályba a 100. számú kabinet döntését követően, ÁFA-mentességet vezetnek be a virtuális eszközök átutalására és átváltására, ideértve a kriptovalutákat is.

Az állampolgárok és a kriptóval kapcsolatos tevékenységeket végző vállalkozások mostantól mentesülnek az ÁFA alól a virtuális eszközök átutalása és átváltása esetén.

Kulcsfontosságú változások az exportált áruk ÁFA-kezelésében

A 30. cikk az áruk exportálásának ÁFA-kezelésével foglalkozik, különösen azzal a céllal, hogy egyszerűsítse a zéró adókulcs alkalmazásához szükséges feltételeket.

Az exportőrök mostantól többféle dokumentációt is bemutathatnak az export bizonyítására, mint például vámárunyilatkozat, szállítmányi igazolás vagy kereskedelmi bizonyítékok.

Korábban a folyamat szigorúbb volt, és több rétegű bizonyítékot követelt meg. Az új és egyszerűbb dokumentációs követelményekkel a kormány célja, hogy csökkentse az exportőrökre nehezedő adminisztratív terheket.

A változások az Excise Tax törvényhez kapcsolódó szabályozásokkal is összhangban vannak, különösen az országból exportált jövedéki termékek adómentességét illetően.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Szolgáltatások exportálásának ÁFA-kezelése

A 31. cikk átdolgozza az exportált szolgáltatások ÁFA-kezelését. Hozzáad egy feltételt, miszerint az exportált szolgáltatások nem tekinthetők az Egyesült Arab Emírségekben vagy kijelölt övezetekben teljesítettnek a rendeletben meghatározott záradékok szerint.

Ez a változás hatékonyan szűkíti a zéró kulcs alkalmazásának lehetőségét a szolgáltatások exportálása esetén, és bizonyos szolgáltatásokat szabványos áfakulccsal adóztat, ha azok nyújtásának helye az Egyesült Arab Emírségek területe.

Ingatlan, elektronikus szolgáltatások és telekommunikáció olyan példák a szolgáltatásokra, amelyek érintettek lehetnek a helyszínük, illetve a felhasználási területük alapján.

Pénzügyi szolgáltatások, beleértve a kriptovalutákat

A legfontosabb frissítés a 42. cikkben található, amely a pénzügyi szolgáltatások adókezelésével foglalkozik.

A módosítás további szolgáltatásokat mentesít az ÁFA alól, különösen a befektetési alapok kezelését, a virtuális eszközök tulajdonjogának átruházását és a virtuális eszközök átváltását.

Az utóbbi kettő (átruházás és átváltás) mostantól kifejezetten mentes az ÁFA alól, visszamenőleges hatállyal 2018. január 1-jétől.

A befektetési alapokat felügyelő alapkezelőknek elemezniük kell, hogy szolgáltatásaik ÁFA-mentesség alá esnek-e.

Az Egyesült Arab Emírségekben engedélyezett befektetési alapoknak nyújtott szolgáltatások esetén az alapok kezelése, a befektetések és a teljesítmény nyomon követése mentes az ÁFA alól.

Ez a mentesség hatással van az alapok ÁFA-visszatérítési pozíciójára is, ami csökkentheti a befektetések kezelésének költségeit.

A kriptóval foglalkozó vállalkozásoknak most el kell dönteniük, hogy ez a mentesség hogyan befolyásolja az ÁFA-kötelezettségeiket. Akik korábban ÁFÁ-t fizettek a virtuális eszközökkel kapcsolatos ügyletek után, önkéntes bevallásokat nyújthatnak be a korábbi adóbevallások helyesbítésére.

Az FTA ezekkel a változásokkal elvárja, hogy a vállalatok átértékeljék ÁFA-pozícióikat és biztosítsák a megfelelést.

Összetett szállítások ÁFA-kezelése

KM freebitcoin 970 x 250

A 46. cikk egy új bekezdést is hozzáad az összetett szállításokkal kapcsolatban — olyanokkal, amelyek több komponensből állnak.

Egyértelművé teszi, hogy ha nincs fő komponens, akkor az ÁFA-kezelést az egész szállítás természete alapján kell meghatározni.

Ez megelőzi a komplikációkat az ÁFA kiszámításakor az összetett szolgáltatások vagy termékek esetében.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

3Commas 2