Token 2049: Vitalik Buterin elénekelte, hogy csökken az Ethereum tranzakciós díja

Kriptomagazin ethereum raketak
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója a Token 2049 konferencián Szingapúrban hangsúlyozta az Ethereum ökoszisztémájában csökkenő tranzakciós díjak jelentőségét, miközben visszatekintett a múlt néhány ikonikus kriptó témájú dalára.

ByBit spot banner

Buterin a kriptoipar fejlődéséről beszélve kiemelte, hogy a korábban magas tranzakciós díjak az egyik legnagyobb akadályt jelentették a széles körű elfogadás előtt. Azonban az Ethereum layer-2 (L2) hálózatain a tranzakciós díjak mostanra szinte „nullára” csökkentek, ami hatalmas mérföldkő a kriptó világában.

Korábban a díjak 10 és 0,50 dollár között mozogtak, mostanra pedig kevesebb mint 0,01 dollár, gyakorlatilag nulla. Eközben az Optimism és az Arbitrum, két fontos Ethereum layer-2 megoldás, elérték ezt a fontos biztonsági mérföldkövet. A rollupok egyre biztonságosabbak és végre megfizethetők” – mondta Buterin a konferencián.

Az Ethereum gas díjak csökkenése

Az Ethereum gas díjai, vagyis tranzakciós költségei korábban csúcsidőszakokban akár 200 dollár fölé is emelkedtek, különösen akkor, amikor a hálózat túlterhelt volt. Az L2 hálózatok kulcsszerepet játszanak abban, hogy az Ethereum főhálózata olcsóbb és skálázhatóbb legyen, mivel a tranzakciók egy részét a másodlagos láncra terelik át.

Ez is érdekelhet: Bitsgap vélemények 2024

Buterin egy korábbi esetet is felidézett, amikor egyetlen, adatvédelmi szempontból fontos tranzakcióért több mint 800 dollárnyi gas díjat kellett fizetnie.

Javuló tranzakciós idők az Ethereumon

A tranzakciós díjak csökkenése mellett Buterin az Ethereum hálózat megerősödésére is kitért, különös tekintettel a tranzakciós idők javulására. Az Ethereum tranzakcióinak megerősítési ideje jelentősen csökkent a 2022 szeptemberében végbement Merge-nek köszönhetően, amely átállította az Ethereumot a proof-of-stake konszenzusra.

„A Merge egyik hatása az volt, hogy felére csökkentette az átlagos várakozási időt a következő blokkig. Így manapság a tranzakcióim 5-15 másodpercen belül megerősítést nyernek” – mondta Buterin.

Az ipar jövője és a decentralizáció fontossága

Előretekintve Buterin hangsúlyozta, hogy a kriptoiparnak egyszerre kell kielégítenie a mainstream felhasználók igényeit, miközben megőrzi a decentralizáció alapvető értékeit. Szerinte az iparágnak arra kell törekednie, hogy gyakorlati megoldásokat nyújtson, amelyek megkönnyítik a következő hullám széles körű elfogadását, anélkül, hogy feladnák a nyílt forráskódú és decentralizált rendszerek alapvetéseit.

Ez is érdekelhet: Arthur Hayes előre kongatja a vészharangot, nem tesz jót a kamatcsökkentés a kriptóknak

„Meg kell felelnünk a mainstream felhasználók igényeinek, miközben ragaszkodnunk kell a nyílt forráskódú és decentralizációs értékeinkhez” – tette hozzá Buterin.

Végül arra ösztönözte az iparág résztvevőit, hogy gyakorlati megoldásokat keressenek, amelyek elősegítik a kriptovaluták tömeges elterjedését, anélkül, hogy veszélybe sodornák a decentralizáció alapvető elveit.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index