Letartóztatták a Telegram alapítóját Franciaországban, beszakadt a Toncoin árfolyama

Kriptomagazin telegram tap-to-earn jatekok
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Toncoin (TON) több mint 20%-ot zuhant vasárnap a Telegram alapítójának és vezérigazgatójának, Pavel Durovnak a franciaországi letartóztatásáról szóló híreket követően.

megadice banner 970 x 250

A TON a The Open Network natív kriptopénze, amelyet eredetileg a Telegram fejlesztett ki, mielőtt 2020-ban felhagyott vele, miután elvesztette az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) folytatott kezdeti bírósági harcot. A mai fejlemény rávilágít a blokkláncprojekt és a Telegram vezetése közötti szoros kapcsolatra annak ellenére, hogy az üzenetküldő alkalmazás a TON-t független ökoszisztémaként pozicionálja.

Letartóztatták Pavel Durovot Franciaországban

A Reuters friss jelentése szerint a francia rendőrség szombat este letartóztatta Pavel Durovot, nem sokkal azután, hogy magángépe leszállt a Párizs melletti Bourget repülőtéren.

A BFMTV és a TF1 műsorszolgáltatókat idéző jelentés szerint a 39 éves milliárdos ellen elfogatóparancsot adtak ki Franciaországban egy előzetes nyomozás keretében, amelynek középpontjában a Telegram moderátorainak hiánya állt. A hatóságok azt állították, hogy ez a helyzet lehetővé tette a Telegram használatát bűncselekményekre.

Bár a francia hatóságok még nem emeltek vádat Durov ellen, a vezérigazgató letartóztatásának híre megrázta a TON ökoszisztémát, a projekt natív tokenje két órán belül drámai zuhanásnak volt tanúja, 6,8 dollárról 5,52 dollárra. A legutóbbi ellenőrzéskor a token 24 óra alatt 20,07%-ot veszített, és 5,38 dolláron cserélt gazdát.

toncoin aug25

A fejleményekre reagálva a The Open Network az X-en megnyugtatta a felhasználókat, hogy az ökoszisztéma Durov letartóztatása ellenére is működőképes marad.

A TON-hoz kötődő TON Ventures kockázati tőkecég szintén kiadott egy frissítést Durov helyzetével kapcsolatban, utalva arra, hogy letartóztatása aláássa a szólásszabadságot és a decentralizációt.

„Semleges platform”

A TF1 közölte, hogy a dubaji Durov Azerbajdzsánból utazott, és este 8 óra körül (1800 GMT) tartóztatták le.

Durov, akinek vagyonát a Forbes 15,5 milliárd dollárra becsüli, azt mondta, hogy egyes kormányok megpróbáltak nyomást gyakorolni rá, de az alkalmazásnak „semleges platformnak” kell maradnia, nem pedig „geopolitikai szereplőnek”.

A Telegram növekvő népszerűsége azonban több európai ország, köztük Franciaország részéről is vizsgálatot váltott ki biztonsági és adatvédelmi aggályok miatt.

Oroszország nemzetközi szervezeteknél Bécsben tartózkodó képviselője, Mihail Uljanov és több más orosz politikus vasárnap gyorsan azzal vádolta Franciaországot, hogy diktatúraként viselkedik – ugyanazzal a kritikával, amellyel Moszkva szembesült, amikor 2014-ben követeléseket támasztott Durovval szemben, 2018-ban pedig megpróbálta betiltani a Telegramot.

„Néhány naiv személy még mindig nem érti, hogy ha többé-kevésbé látható szerepet játszanak a nemzetközi információs térben, akkor nem biztonságos számukra olyan országokba látogatni, amelyek sokkal totalitáriusabb társadalmak felé haladnak” – írta Uljanov az X-en.

Elon Musk, az X, a korábban Twitter néven ismert közösségi médiaplatform milliárdos tulajdonosa a Durov őrizetbe vételéről szóló hírek után azt nyilatkozta: „2030 van Európában, és kivégeznek egy mém kedveléséért”.

Robert F. Kennedy Jr, aki pénteken feladta amerikai elnökválasztási kampányát, és a republikánus Donald Trumpot támogatta, az X-en a jelentések után azt mondta, hogy a szólásszabadság védelmének szükségessége „soha nem volt még ilyen sürgető”.

Több orosz blogger vasárnap délre világszerte tüntetésekre szólított fel a francia nagykövetségek előtt.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index